Elämme suorittamisen, tietotulvan ja materialismin yhteiskunnassa. Töissä tulee olla mahdollisimman tuottava ja tehokas. Jos ei kehitä itseään vapaa-ajalla liikunnallisesti, taiteellisesti ja kielellisesti, ei ole yhtään mitään. Jokaisen tulee olla paras kumppani, vanhempi sekä tehdä kotielämästä taianomaista. Ainakin Instagram-kelpoista. Puhelin tuuttaa tykkäyksiä täydellisesti filtteröityihin merkkivaatteiden täyttämiin perhekuviin, samalla työsähköpostien ja whatsapp-viestien muistuttaessa tekemättömistä töistä.

Konmaritettaisiin aikaa vievä merkityksetön turhuus ympäriltämme ja nautittaisiin asioista, jotka tuottavat meille aidon oikeasti iloa.

Voisiko elämää konmarittaa? Jos olet lukenut ja toteuttanut Marie Kondon siivousoppeja, saatat ymmärtää jujun ehdotukseni taustalla, ja uskoa karsimisen voimaan hyvinvoinnin edistämisessä. Konmaritettaisiin aikaa vievä merkityksetön turhuus ympäriltämme ja nautittaisiin asioista, jotka tuottavat meille aidon oikeasti iloa. Antaisimme arvoa enemmän sille, mitä elämä oikeasti on. Tanskalaisittain hyggeiltäisiin ja fiilisteltäisiin elämää. Elettäisiin hetkessä. Oltaisiin tehokkaampia ja syvällisempiä.

Olisiko elämän konmaritus avain kuormittumisen vähenemiseen? Ongelma nykyään on se, että työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Työasioita ei pääse karkuun kotona ja kotiasiat pyörivät mielessä työpaikalla. Ja vaikka selvä vapaa-aika löytyisi, sekin suoritetaan ja aina on kiire. Ja kun tämä toistuu päivästä ja viikosta toiseen, kuormitus kroonistuu ja voi pitkällä tähtäimellä johtaa uupumukseen, puhumattakaan jatkuvan stressin vaikutuksista kehon fyysiseen terveydentilaan. Lisäksi kuormitus purkautuu kotioloissa rakkaimmille ihmisille, jolloin koemme itsemme myös epäonnistuneena kumppanin ja vanhemman roolissa. Kotielämän ristiriidat taas ruokkivat kuormittumisen kierrettä.

Voisiko tiskivuoren ja pursuavan pyykkikopan purkamisesta tehdä yhteisen mukavan rutiinin?

Kun olet töissä, todellakin tee töitä. Kun vietät aikaasi puolison, lasten tai ystävien kanssa, sulje puhelin ja muut asiat ulkopuolelle, ja todellakin ole heidän kanssaan. Mikäli mahdollista, anna myös itsellesi aikaa esimerkiksi saunoen tai ulkoillen. Voisiko tiskivuoren ja pursuavan pyykkikopan purkamisesta tehdä yhteisen mukavan rutiinin kotiinne, jolloin ajatus ei olisi ikävissä kotitöissä, vaan yhteisessä ajassa perheenjäsenten kesken musiikkia fiilistellen tai ajatuksia vaihtaen.

Kannustankin elämän elämiseen omien arvojen mukaisesti pienistä arkisista asioista nauttien sekä arkielämän meditointiin, jossa olet sekä kehollisesti että mielellisesti läsnä juuri sillä käsillä olevalla hetkellä. Ja viimeisenä vinkkinä, konmarita ensin kotisi, jonka jälkeen sinun on helpompi konmarittaa elämäsi, ja päästä näin käsiksi juuri sinun hyvinvointiasi tukevaan elämään niin kotona kuin kodin ulkopuolella.

Vieraskynäilijä:

Marika Lepistö – Arkielämän palautumisen ja kuormittumisen lainalaisuuksiin perehtynyt, syksyllä 2019 valmistuva terveystieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.

”Haluan auttaa ihmisiä löytämään oman hyvinvointinsa avaimet ja tätä kautta mahdollistamaan palautumisen ja onnellisuuden heidän arjessaan. Henkilökohtaisena haaveena on matkustaa ja tutustua uusiin kulttuureihin mahdollisimman paljon, jonka kautta uskon ymmärrykseni ihmisten hyvinvoinnista syvenevän.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *