Hannu Moilanen
Hannu Moilanen

Päivä on ollut täynnä touhua. Hannulla on ollut kaksi hyppytuntia, mutta tekemistä on riittänyt niidenkin aikana. Töiden jälkeen vielä ohjaamaan ryhmäliikunnan näytetuntia ja illalla haastattelu. On keskiviikko päivä, joka on Hannun perheessä pyhitetty perhepäiväksi. Tämä tarkoittaa, että perheenjäsenillä ei ole omia harrastusmenoja. Olen otettu, kun saan olla kylässä juuri tuolloin.

Hannu on iloinen ja ystävällinen persoona. Hänestä hehkuu hyvä olo ja innostus, kun keskustelemme hyvinvoinnista. Hän on saanut liikkua jo lapsesta saakka ja ohjaa nyt omiakin lapsia liikunnan pariin omalla esimerkillään. Myös työssä liikunta on vahvasti läsnä. Hannu opettaa yläkoulun ja lukion oppilaita sekä uusia opettajia. Nuorten opetuksessa Hannu käyttää liikuntaa aivoja aktivoivana keinona, jolloin oppiminen tehostuu. Hannu on kirjoittanut aiheesta kirjan Aivot liikkeelle yhdessä siskonsa Helena Salakan kanssa.

Oman hyvinvointinsa Hannu koostaa sopivasti kuormittavasta liikunnasta, tasapainoisesta ruokavaliosta, riittävästä unen saannista, tekemiensä asioiden merkityksellisyydestä ja sosiaalisista suhteista. Jokaista osa-aluetta on Hannun perheessä pyritty parantamaan tietoisin valinnoin. Esimerkiksi koko perheen ruokavalioon on kiinnitetty huomiota, jotta kaikki jaksavat koulussa, työssä ja vapaa-ajalla. Myös sosiaalisia suhteita pidetään yllä liikunnan parissa sekä muutoin perhetuttujen kanssa puuhatessa.

“Hyvinvointi ei ole rakettitiedettä”

Hannun mukaan hyvinvointi ei ole rakettitiedettä. Kyseessä on koulukirjoissakin opetettu peruspaketti, joka koostuu levosta, ravinnosta ja liikunnasta, merkityksellisen tekemisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kera. “Kaikki vaikuttaa kaikkeen” sanoo Hannu. Ihmisellä liikkuminen vaikuttaa mieleen ja mieli vaikuttaa kehoon. Ympäröivä maailma vaikuttaa ihmisen psyykkeeseen. Ravinnolla puolestaan on vaikutus mielialaan. Arjen hyvinvoinnissa uni on yksinkertainen ja tärkeä juttu. Hannu tietää, että elämä on usvaista ilman hyvää unta.

Opettajana Hannu näkee koulussa miten älypuhelimet vaikuttavat lasten jaksamiseen. Näytöstä tuleva valo on aallonpituudeltaan sellainen, että se vaikuttaa unen laatuun heikentävästi. Syvään uneen pääsy vaikeutuu, jonka johdosta oppilaat ovat väsyneempiä kuin koskaan. Hannu kertoo, että oppilaat liikkuvat tänä päivänä paremmin, mutta väsymys on opettajien keskuudessa huomattu huolestuttava seikka.

“Lapsetkin tarvitsevat vapaapäiviä ja vapaata leikkiä”

Perheenjäsenten omat harrastukset ovat tärkeitä, mutta tässäkin asiassa tulee muistaa kohtuus. Aikuisten tapaan lapsetkin tarvitsevat vapaapäiviä ja vapaata leikkiä. Hannu on huomannut, että ne jotka valmiiksi liikkuvat, liikkuvat jo liikaakin. Erot kasvavat verrattuna niihin perheisiin, joilla arjen kulttuuri ei tue liikkumista. Hyväosaisilla menee entistä paremmin ja huono-osaisilla entistä huonommin. Tämä näkyy myös kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Kuilu kasvaa.

Omien lasten hyvinvoinnin osalta Hannu nostaa esiin periaatteen “rakkautta ja rajoja”. Lasten pädi-aikaa on rajoitettava ja lapsille tulee antaa haasteita. Moilasilla esimerkki lapsille annetusta leikkimielisestä haasteesta on viisi leuanvetoa, jonka molemmat lapsista ovat yhdessä tehdyn harjoittelun pohjalta tavoittaneet. Perheen laatuaikaa syntyy, kun vanhemmat osallistuvat muutoinkin lastensa harrastuksiin. Isä vie poikaansa pyöräilemään tai kannustaa kentän laidalla futistreeneissä.

Moilaset
Kuva Moilasten perhealbumista

Moilasten perheen laatuaikaa vietetään myös metsäretkillä. Retkillä kävellään poluilla ja tasapainoillaan kivillä ja kallioilla. Kävely on hyvää aerobista liikuntaa ja ylämäissä hengästytään mukavasti. Retkiin yhdistyy myös sosiaalinen hyvinvointi, kun mukaan kutsutaan tuttavaperhe. Lähtiessä vanhemmat saavat kuulla vastustelua lasten toimesta, mutta takaisin lapset tulevat aina hyvillä mielin retkestä.

Myös perinteiset ulkoleikit, kuten esimerkiksi rosvo ja pollari tai loikkis, ovat helppoja matalan kynnyksen tapoja perheen liikuttajia. Hannu vinkkaa lisäksi, että perheen yhteisissä liikuttavissa hetkissä voidaan hyödyntää myös digitaalisuutta ja teknologiaa. Seisten laulettu karaoke tai tanssipeli aktivoivat perheenjäseniä yhdessä vietetyissä hetkissä.

Haastattelun aikana toinen lapsista lepäilee flunssaisena ja toinen näyttää leuanvetoja isänsä yllyttämänä. Hannun vaimo puolestaan, opettaja hänkin, valmistelee tulevia tunteja. Arki heidän perheessään vaikuttaa leppoisalta ja rennolta. Onhan nyt vapaailta. Lähden Moilasilta kiitollisena ja heti autoon päästyäni mietin miten oman perheen arkeen voisi tuoda uusia yhteisiä mukavia hetkiä. Ehkä hankimme esikoiselle hyvät ensiluistimet ja lähdemme uutta lajia harjoittelemaan koko perheen voimin. Pienistä asioista koostuu suuria.

Hannun vinkit perheen arjen liikunnallistamiseen:

  • Menkää metsäretkelle tai tehkää hiihtoretkiä. Ottakaa eväät mukaan ja nauttikaa tauosta laavulla. Metsä tutkitusti laskee stressiä.
  • Varaa yksi arki-ilta lapsille ja vanhemmille, pidä se yhteisenä perheiltana. Laatuaikaa, johon voi halutessaan yhdistää yhteisiä liikuntahetkiä.
  • Anna lapsille leikkimielisiä liikunnallisia haasteita, joita voi harjoitella myös yhdessä.
  • Panosta lasten liikuntavälineisiin, jotta tekemisen mielekkyys tulee harrastukseen alusta saakka. Esimerkiksi hyvät sukset esikoiselle, jotka periytyvät nuoremmille. Voi olla ratkaiseva asia siihen innostuuko lapsi tekemisestä vai ei. Jos uusi laji on kerran epämiellyttävää, niin kynnys kokeilla uudestaan kasvaa.
  • Vanhempien on hyvä miettiä lasten valmiuksia. Liian nuoren pakottaminen uuden lajin pariin ei ole motivoivaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *